Sloeproeiers snel in zware wedstrijd Grou

25-4-2015 Zwolle, Hattem roeit doet roeitaxi in zwolle.

foto: roeitaxi in Zwolle

Sloeproeivereniging Hattem Roeit: opnieuw top bij Friese race

Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, zette zaterdag 25 april goede prestaties neer bij de wedstrijd in Grou. De twee damesteams, in de sloepen d’Isela en Voorganck, eindigden in de top van hun klasse. De Dames d’Isela klokten bovendien de snelste tijd.

De wedstrijd in Grou was over ruim 20 kilometer, in weer en wind over de Friese meren en vaarten. “Vanwege de wind en de afstand een goede training voor de HT”, zegt teamleider Josje Waagmeester van d’Isela. De HT is de legendarische wedstrijd Harlingen-Terschelling, waar dit jaar drie teams van Hattem Roeit aan mee doen. “Met de wind kregen we het flink te verduren, we zijn vandaag echt stuk gegaan. Toch zetten we ook hier de snelste tijd neer in 2 uur en achttien minuten”, constateert Waagmeester tevreden. Ook bij twee voorgaande races was haar team het snelste bij de dames. In Grou eindigde d’Isela daarmee in de top tien van de Dames Hoofdklasse.

Progressie als team
Ook de Dames Voorganck worstelden met de wind. “Vooral op het open water”, zegt roeister Wilma Hoogeveen. “Maar we boeken progressie als team en daar zijn we heel tevreden mee.” De Voorganck zette met een vierde plaats bij de Dames Tweede Klasse een keurige prestatie neer.
Grou was de tweede wedstrijd waarbij de nieuwe sponsor De Jong & Laan – ondernemende accountants te zien was op de romp van de sloep d’Isela.
In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland. Teams van Hattem Roeit wonnen in 2014 regelmatig wedstrijden: in Zwartsluis, Muiden en bij ‘thuiswedstrijd’ de Zwolse Grachtenrace – die in 2015 plaatsvindt op 20 juni en opnieuw mee telt voor het Nederlands Kampioenschap. Ook dit jaar begon goed, met snelle tijden in Weesp en Zaandam.

Intussen: roeitaxi in Zwolle
Terwijl de dames in Grou roeiden, deden de heren dat in Zwolle. Vandaag kon iedereen mee varen met hun sloep op de Zwolse gracht, de ‘roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk. De sloep Albatros, waarmee een herenteam van Hattem Roeit deelneemt aan de HT, pendelde ’s middags op de gracht. De originele 65 jaar oude roeisloep bracht tientallen passagiers heen en weer. “Met leuke reacties”, zegt roeier Jelmer Krom. “Mensen zien de stad ineens heel anders, vanaf het water. En hoe vaak maak je het nou mee dat je geroeid wordt?”

IJssel en Zwolse gracht
Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: de kromhout whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van Hattem Roeit en vindt in 2015 plaats op 20 juni. In de aanloop naar deze wedstrijd zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.