25 april: unieke roeitaxi Zwolse gracht

‘Veerdienst’ met antieke roeisloep bij festival 200 Jaar Koninkrijk
25 april: unieke roeitaxi Zwolse gracht

Een unieke ‘veerdienst’ pendelt op zaterdag 25 april op de Zwolse gracht: de klassieke roeisloep ‘Albatros’ doet dienst tussen het Rodetorenplein en Park Weezenlanden, waar het festival 200 Jaar Koninkrijk plaatsvindt. De Zwolse Grachtenrace (20 juni) en sloeproeivereniging Hattem Roeit organiseren de roeitaxi.

De ‘Albatros’ is een 65 jaar oude roeisloep, waarmee Zwolse en Hattemse roeiers op 15 mei de legendarische wedstrijd Harlingen-Terschelling roeien. Met de sloep wordt nu al getraind op de Zwolse gracht. “Voor iedereen die benieuwd is naar sloeproeien, is het een unieke kans om aan boord te stappen”, zegt voorzitter Jelmer Krom van de Zwolse Grachtenrace en zelf roeier. “Voor de roeiers is het een mooie training.”

Tussen binnenstad en park
Aan boord is plek voor ongeveer 20 passagiers. Niet geschikt voor wie slecht ter been is. Voor kinderen zijn enkele reddingsvesten aan boord.
training in Albatros go pro klein
12.30 uur    vertrek Park
13.00 uur    vertrek Rodetorenplein
13.30 uur    vertrek Park
14.00 uur    vertrek Rodetorenplein
14.30 uur    vertrek Park
15.00 uur    vertrek Rodetorenplein
15.30 uur    vertrek Park
16.00 uur    einde Rodetorenplein

Zwolse Grachtenrace
De Zwolse Grachtenrace, de mooiste grachtenwedstrijd van Nederland voor roeisloepen, vindt plaats op zaterdag 20 juni. Tientallen sloepen strijden om de prijzen. “Een spektakel om te zien”, voorspelt Krom. “En populair onder de roeiers.” In 2014 deden zestig sloepen mee. De wedstrijd telt mee voor het Nederlands Kampioenschap.
“Zwolle heeft de mooiste gracht van Nederland”, vindt Krom. Rondom de middeleeuwse Hanzestad slingert de gracht langs villa’s in het groen, oude poorten en stadse architectuur. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van sloeproeivereniging Hattem Roeit, waarvan de meeste leden uit Zwolle komen. Gewoonlijk roeit de vereniging op de IJssel.