Zwolle & Hattem in legendarische roeirace Terschelling

2-5-2015 Roeitraining zwolle hasselt ev.

Sloeproeivereniging Hattem Roeit: 27 leden in drie sloepen over de Waddenzee

Zwolse en Hattemse roeiers zijn sterk vertegenwoordigd bij de ‘HT’, de legendarische roeiwedstrijd van Harlingen naar Terschelling op 15 mei. De cijfers zijn nu al indrukwekkend: 27 leden maken in drie sloepen de overtocht van 32 kilometer. Ongeveer 150 sloepen kiezen die dag het ruime sop. Hattem Roeit nodigt redacties van harte uit om verslag te doen van de voorbereiding, de training en de wedstrijd.

De HT is de wedstrijd die elke sloeproeier geroeid wil hebben. Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met zowel Zwolse als Hattemse leden, doet mee. Niet eerder was de vereniging met zoveel leden en sloepen op het wad. Onder de deelnemers zijn dit jaar veel debutanten. Twee damesteams en een herenteam trainen al enige tijd, terwijl het wedstrijdseizoen in volle gang is. De afgelopen weken behaalden teams van Hattem Roeit al mooie resultaten: met snelste tijden in Weesp, Zaandam en Grou, met hoge klasseringen en progressie in de teams. De HT is met niets te vergelijken, maar de voortekenen zijn goed.

HJBE141102480

Drie teams op zee

Het team ‘Dames d’Isela’ roeit met acht roeisters in d’Isela, een eigen sloep van de vereniging, van het type whaler. Stuurman is Michiel Lublink, zelf ervaren als roeier en als Terschellinger bekend met het wad. Het team promoveerde in 2014 naar de landelijke Hoofdklasse en zet regelmatig de beste tijd neer in wedstrijden. De dames gelden als een sterk team in een snelle sloep. Ambitie is om dit jaar de HT te winnen bij de dames.

Het team ‘Heren d’Isela’ roeit – omdat de dames de sloep gebruiken – hun HT in de Albatros, een robuuste, 60 jaar oude Terschellinger sloep voor tien roeiers. De Albatros is al regelmatig te zien in Zwolle en was de ‘roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk op 15 april. Stuurman is Vincent Velthuijs, zelf roeier en sinds de winter verbonden aan het team. Het team begon 2015 goed en wil dit jaar bij de HT de ervaring opdoen, om in 2016 met de eigen d’Isela de HT te winnen.

Het team ‘Hattem Roeit in Wijsselland’ roeit met zes roeisters in de Wijsselland van de Veiligheidsregio IJsselland. Stuurvrouw is Mieke Steenhuis, ervaren als roeister en stuurvrouw van het damesteam in de sloep Voorganck – de tweede sloep van de vereniging. De Dames Voorganck timmeren dit voorjaar stevig aan de weg voor een goed seizoen. Uit dit team doen nu zes roeisters mee aan de HT.

IJssel en Zwolse gracht

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. Elke sloep wordt bemand door acht roeiers en een stuurman. In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland. ‘Thuiswedstrijd’ de Zwolse Grachtenrace vindt plaats op 20 juni. In de aanloop naar deze race zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.Dames in Wijsselland

PERSUITNODIGING

Hattem Roeit nodigt redacties van harte uit om verslag te doen van de voorbereiding, de training en de wedstrijd.