Sloeproeiers Hattem-Zwolle op Thames in Londen

Sloeproeivereniging Hattem Roeit bij Great River Race en Zwarte Water Race

Hundreds of vessels pass Tower Bridge during Her Majesty the Queen's Diamond Jubilee River Pageant in London in June 2012.  The Royal Navy was out in force on Sunday 3rd June  with the Senior Service pulling out all the stops to celebrate the QueenÕs Diamond Jubilee at the River Pageant. The Queen and several members of the Royal Family took part in a flotilla of 1,000 boats sailing along the River Thames from Battersea Bridge to Tower Bridge. Accompanying the Royal Barge containing Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh will be the Royal Barge Honour Guard (RBHG) made up of two P2000 patrol boats, two Picket Boats, two Rigid Inflatable Boats from HMS Diamond, and four Off-shore Raiding Craft from 539 Assault Squadron Royal Marines. Here you can see some of the ships participating passing under tower bridgeunder tower bridge.
PO Phot Terry Seward

Sloeproeiers uit Zwolle en Hattem zijn dit weekend te zien in Londen. Sloeproeivereniging Hattem Roeit is zaterdag 12 september met het herenteam in de sloep Voorganck bij de Great River Race: een tocht van ruim 30 kilometer op de Thames dwars door de Britse hoofdstad. Het is met ruim 330 vaartuigen en duizenden roeiers het grootste roei-evenement van Europa. Tegelijk strijden tee damesteam in de Zwarte Water Race bij Zwartsluis.

Voor de derde keer verschijnen de Heren Voorganck aan de start in Londen. De Great River Race is een indrukwekkende parade van roeiboten in alle soorten en maten. De roeiers varen Londen in met het opkomende tij. De race start op de Docklands, vlak bij zakencentrum Canary Wharf. De rivier voert de roeiers langs bijvoorbeeld Tower Bridge, London Eye, Big Ben en Westminster. De finish ligt voor Ham House bij Richmond.

Nederlandse mariniers sluiten aan
De Heren Voorganck zijn een lang weekend onderweg: ze brengen zelf de sloep op een trailer naar Engeland en terug. De Voorganck is een zeewaardige sloep geroeid door acht roeiers, met een stuurman. Het is een ‘kuikensloep’, naar de ontwerper Kees Kuiken.
Aan de Great River Race doen dit jaar veel Nederlandse kuikensloepen mee; aan de start verschijnen dertien sloepen van de Dutch Marine Rowing Challenge (DMRC). Daarmee roeien 140 (oud-) mariniers deze week van Rotterdam naar Londen, ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Nederlandse Korps Mariniers. In de vloot varen zeker acht kuikensloepen mee. Eenmaal in Londen, sluiten de mariniers aan bij de Great River Race. Met hun initiatief halen zij geld op voor ‘buddies in nood’ – collega’s die kampen met uiteenlopende problemen. Zie ook www.dmrc.nl.

Wedstrijd in Zwartsluis
Tegelijk met de tocht in Londen, komen twee damesteams van Hattem Roeit in actie bij de Zwarte Water Race in Zwartsluis. Bijna een thuiswedstrijd voor de Dames Voorganck en de Dames d’Isela. Omdat de Voorganck in Londen is, roeit het damesteam in de zes riems sloep Wijsselland. Die lenen zij voor de gelegenheid van de Veiligheidsregio IJsselland. Beide teams maken goede kans op de prijzen. Vorig jaar kwamen de Dames Voorganck als winnaar uit de strijd. De Dames d’Isela willen, net als in voorgaande races, de snelste tijd klokken.
In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland. Teams van Hattem Roeit presteren dit seizoen uitstekend, met als voorlopige hoogtepunten de winst in thuiswedstrijd de Zwolse Grachtenrace en onlangs in Gent. Afgelopen weekend lag de vereniging eerste rang bij het Thorbeckegracht Concert met Herman van Veen.