Sloeproeiers Hattem-Zwolle in hartje Amsterdam

151005 route Amsterdam

 

Met 22 kilometer, bijna 70 bruggen en sluizen, haakse bochten en 142 sloepen is de Grachtenrace Amsterdam één van de zwaarste roeiwedstrijden in Nederland. Sloeproeiers uit Hattem en Zwolle maken op zaterdag 10 oktober hun opwachting. Vereniging Hattem Roeit gaat opnieuw voor de prijzen.

Net zoals de beruchte wedstrijd Harlingen-Terschelling (33 kilometer over open zee) staat de Grachtenrace Amsterdam dik in de agenda’s van de roeiers. De dames in de sloep Voorganck en de heren in d’Isela roeien zaterdag dwars door de Amsterdamse grachten.
“Voor stuurlieden is Amsterdam de grootste uitdaging”, zegt Jelmer Krom, stuurman van d’Isela. “Veel bruggen zijn zo smal dat aan beide boorden de riemen langszij moeten. Inhalen is lastig en de roeiers moeten na elke bocht of brug weer aanzetten. Vanaf elke brug word je aangemoedigd, dat maken sloeproeiers niet vaak mee.” De meeste wedstrijden zijn op open water. In Nederland zijn drie grachtenraces: in Amsterdam, Zwolle en Utrecht.

Kanshebbers
Zowel de Voorganck als d’Isela behoort in Amsterdam tot de kanshebbers: de dames werden onlangs nog derde in Zwartsluis en tweede in Makkum. De heren werden in Makkum verrassend derde. Beide teams doen volop mee in de strijd om het Nederlands Kampioenschap.
De Voorganck start zaterdag om 11:18u bij het Olympisch Stadion, d’Isela om 12:22u. Het parcours leidt de roeiers naar de Amstel, dan langs de Mauritskade richting Scheepvaartmuseum en Nemo. Vervolgens slingert de route door de grachten, om voorbij de Jordaan te eindigen op de Kostverloren Vaart. Na ruim 2,5 uur ligt de finish weer bij het Olympisch Stadion.

kennismaken
Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan binnenkort gratis kennismaken. Tijdens speciale instaptrainingen in november maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.