Top prestaties roeiers Zwolle-Hattem op de Zaan

HJBE150415101

18 april 2015

Sloeproeivereniging Hattem Roeit: twee keer top 10 bij Zaanse wedstrijd

Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, heeft op zaterdag 18 april in Zaandam goed gepresteerd. Het dames- en herenteam in sloep d’Isela, die in hun vorige wedstrijd samen de snelste waren, eindigden allebei in de top van hun klasse.

De wedstrijd in Zaandam was over 16 kilometer, vanaf de Chocoladefabriek van Verkade en langs de molens van de Zaanse Schans. De dames werden zesde in hun Hoofdklasse. De heren misten net het podium en werden vierde in hun Eerste Klasse.
“Een zware race”, zegt roeier Sander van Straten van het herenteam. “We zijn trots op de goede prestatie en heel tevreden met de uitslag.” Ook bij de dames overheerst tevredenheid: “We roeiden een goed gemiddelde van bijna 10 km per uur, we hebben veel ingehaald met soms spannende acties”, kijkt roeister Josje Waagmeester terug.
Van beide teams krijgt de organisatie van de Slag om de Zaan lof: “Strak geregeld allemaal, niemand hoefde te wachten”, zegt Sander. En dat zegt wat, want een sloeproeiwedstrijd is altijd een enorme logistieke uitdaging met trailers, kranen, tientallen sloepen en honderden roeiers.

Tientallen wedstrijden
Voor het eerst was in Zaandam de nieuwe sponsor De Jong & Laan – ondernemende accountants te zien op de romp van de sloep d’Isela: het accountantskantoor, met tientallen vestigingen een goede bekende in ondernemend Noord- en Oost-Nederland, ondersteunt Hattem Roeit. En dat is voor de sloeproeivereniging van groot belang, terwijl sponsors zo in heel Nederland te zien zijn.
In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland. Teams van Hattem Roeit wonnen in 2014 regelmatig wedstrijden: in Zwartsluis, Muiden en bij ‘thuiswedstrijd’ de Zwolse Grachtenrace – die in 2015 plaatsvindt op 20 juni en opnieuw mee telt voor het Nederlands Kampioenschap.

Kennismaken op 25 april
Op 25 april kan iedereen mee varen met een sloep op de Zwolse gracht, als ‘roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk. De sloep Albatros, waarmee een herenteam van Hattem Roeit deelneemt aan de HT, pendelt ’s middags tussen het Rodetorenplein en het festivalterrein in Park Wezenlanden. Een aanrader voor wie de stad eens vanaf het water wil zien en zich wil laten roeien in een originele 65 jaar oude roeisloep.

IJssel en Zwolse gracht
Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee verschillende sloepen op de IJssel: de kromhout whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van Hattem Roeit en vindt in 2015 plaats op 20 juni. In de aanloop naar deze wedstrijd zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.
Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Gratis kennismaken kan, bij de heren op donderdagavond is plek. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.

FOTO: Het damesteam in sloep d’Isela roeit naar de top van hun klassement op de Zaan. (foto Herman Engbers)