Seizoen 2015: een sterk jaar!

Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met leden uit de wijde regio Zwolle, heeft er een geweldig seizoen op zitten. Het jaar waarin we ons 15-jarig jubileum vierden, telde veel prijzen, snelle tijden en opmerkelijke acties. We kijken terug.

In 2015 deden teams van de vereniging in totaal 32 keer mee aan wedstrijden in Nederland, België en Engeland. Opmerkelijk was de deelname aan de legendarische wedstrijd Harlingen-Terschelling, met maar liefst drie sloepen: de Dames Voorganck in de geleende sloep Wijsselland (21e), de Heren d’Isela in de gehuurde sloep Albatros (25e) en de Dames d’Isela in d’Isela (5e, met 2e tijd).

Zichtbaar in 2015
Ook buiten de wedstrijden was Hattem Roeit zichtbaar: zo was er het initiatief tot de ‘Steurtocht’, een zomerse toertocht met bevriende verenigingen op de IJssel. In augustus zakten zeven sloepen de rivier af van Deventer tot Kampen. Ook verzorgde de vereniging de unieke ‘Roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk, in april in Zwolle. Bij het Thorbeckegracht Concert in september lag een sloep van Hattem Roeit eerste rang, met roeiers en gasten. We waren zichtbaar met nieuwe sponsoring door Jong & Laan en GAMMA. En enkele dames stapten in bij de eerste Drakenbootrace van Zwolle.

Dames Voorganck: prijzenoogst
Sportief was 2015 een jaar van oogsten, de Dames Voorganck leverden het bewijs dat je met deze sloep prijzen kunt pakken. In de loop van het seizoen liep het geroeide wattage gestaag op. Na de HT stonden de dames voortdurend op het podium: drie 3e plaatsen, twee 2e plaatsen en twee keer winst (Zwolse Grachtenrace en Slag om Gent). Het team eindigde in de competitie van de Dames Tweede Klasse op een knappe 4e plek. In het nieuwe seizoen roeien de dames in d’Isela, met de stuurvrouw aan een riem en een nieuwe man aan het roer.

Dames d’Isela: supersnel
Na de promotie naar de Dames Hoofdklasse, bleek dit seizoen de handicapwaarde van de sloep d’Isela te hoog om regelmatig op het podium te eindigen. Wel waren de dames steeds supersnel: in acht races klokten ze de snelste tijd, bij de HT werden ze met de tweede tijd knap 5e in de uitslag. In Zwolle (winst) en Muiden (2e) stonden ze op het podium. In het eindklassement werden de Dames d’Isela 7e. In 2016 roeien de dames in de Voorganck en moet het team enkele roeisters missen.

Heren d’Isela: in opkomst
Met een team in opbouw roeiden de Heren d’Isela zich in de kijker. Regelmatig in de top 5 van hun klassement, met 3e prijzen in Bruinisse en Makkum. Ze piekten bij de seizoensafsluiting: de snelste overall tijd en hun beste wattage. De heren werden er 5e mee in Muiden en 9e in het sterke veld van de Heren Eerste Klasse. In het nieuwe seizoen gaan de heren voor de prijzen, ook bij de HT.

Heren Voorganck: naar Londen
Zoals vaker bouwden de Heren Voorganck hun seizoen rondom de Great River Race in Londen. Een grote parade van al wat roeit, waarbij de prestaties in de thuiswedstrijd in Zwolle (9e), de race in Langweer (4e) en Muiden (geen einduitslag) in de schaduw stonden. De competitie in de Heren Tweede Klasse was voor de Voorganck geen streven. Plezier met het eigen team was dat wel. Dat is in 2016 niet anders.

Seizoen 2015 eindigde in november met de succesvolle instaptrainingen, waarbij 20 mensen kennis maakten met de sloeproeisport. De sloepen gaan nu in onderhoud, naar verwachting starten de trainingen op het water weer in februari.