Zwolse sloeproeiers 154 km voor het goede doel

30-11-2014 HAttem, Bert en Sander roeien slag. foto Herman engbers08-12-2014 Leden vereniging Hattem Roeit doen mee aan uitdaging 3FM Serious Request

Twee sloeproeiers uit Zwolle roeien vlak voor Kerst van Leeuwarden over het IJsselmeer naar het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Haarlem. Ze doen dat samen met ruim 70 andere roeiers uit heel Nederland. Sander van Straten en Bert Bouwknecht sluiten daarmee hun eerste seizoen af bij sloeproeivereniging Hattem Roeit.

De roeiers leggen op zaterdag 20 december 154 kilometer af in 24 uur, van de oude naar de nieuwe standplaats van het Glazen Huis. Ruim 70 roeiers wisselen elkaar af. Vier sloepen zijn steeds bezet met acht roeiers en een stuurman. Met de actie ‘Serious Sloeproeien’ halen de roeiers geld op voor het Rode Kruis.

“Ik moest wel even drie keer nadenken voordat ik mij aanmeldde”, zegt Sander, roeier op stuurboord. “154km is ongeveer tien keer zoveel als een gemiddelde wedstrijd. En dat dan ook nog eens in de koudste periode van het jaar. Dat we gaan roeien om geld binnen te halen voor Serious Request heeft mij uiteindelijk toch overtuigd.”

Sander en Bert roeiden hun eerste volledige wedstrijdseizoen met het herenteam in de sloep Voorganck van sloeproeivereniging Hattem Roeit. Ze eindigden in de Eerste Klasse als 18de. Het team won de tweede prijs bij een wedstrijd in Gent.

IJssel en Zwolse gracht

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel. Teams van de vereniging verschijnen per jaar ruim twintig keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland en daarbuiten. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van Hattem Roeit en vindt in 2015 plaats op 20 juni. In de aanloop naar deze wedstrijd zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.

Zo lang het weer het toelaat, wordt geroeid op verschillende momenten in de week. Wel gaan de sloepen in de winter enkele weken op het droge voor onderhoud. Het nieuwe wedstrijdseizoen start in april 2015. Hoogtepunten zijn onder meer de wedstrijd Harlingen-Terschelling en de Zwolse Grachtenrace.

Gratis kennismaken

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Wie zelf wel eens wil weten hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan gratis kennismaken. Bij de kennismaking maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de IJssel. Opgeven kan via info@hattemroeit.nl.

FOTO: Sander (rechts) en Bert trainen met hun team van Hattem Roeit op de IJssel. (Foto Herman Engbers)30-11-2014 HAttem, Bert en Sander roeien slag. foto Herman engbers