Hattem Roeit sluit wedstrijdseizoen 2016 sterk af

Sloep Inc roeit op de zondag haar eerste MPM heat
Sloep Inc roeit op de zondag haar eerste MPM heat.

Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met Zwolse en Hattemse roeiers, sloot afgelopen zaterdag het wedstrijdseizoen 2016 af met toptijden in de laatste race: drie keer rondom Pampus vanuit Muiden. Vier teams verschenen aan de start van de MPM.

Het werd een editie van Muiden-Pampus-Muiden volgens klassiek recept: de traditionele seizoensafsluiting leverde ruim 140 sloepen op aan de start bij het Muiderslot, met op zaterdagavond een groot roeiersfeest. De herfst liet zich gelden op het Markermeer: tijdens de twee starts op zaterdag en de start op zondag waren de sloepen en hun roeiers speelbal van de elementen. Slagregens, wind en golven vormden een grote uitdaging.

team IJsselkr8 finisht haar tweede heat op zaterdag.
team IJsselkr8 finisht haar tweede heat op zaterdag.

Sterk debuut

Maar liefst drie damesteams van Hattem Roeit verschenen aan de start. In de sloep Voorganck roeiden op zaterdag de Dames Hetebrij, op zondag Team Inc – een nieuw damesteam. Voor het eerst roeide Team Inc rondom Pampus en dat deden ze sterk: met een 11e plek in hun startveld behaalden ze een 14e plek in de eindklassering Dames 1. “Geheel onverwacht”, zegt bakboordroeister Esther Donkers. “Voor een stel groentjes is dat toch leuk gedaan.” Onder de indruk was Esther vooral van het sfeertje bij MPM: “De drukte op het water, al die kleuren van de sloepen en shirts. Ontzettend gaaf.”

Dames Hetebrij komen over de finish in de tweede heat.
Dames Hetebrij komen over de finish in de tweede heat.

Snelle tijden

De Dames IJsselkr8, in de sloep d’Isela, roeiden een snelle 3e tijd in de klasse Dames 1. Hun zondagse rondje was het zwaarste: de 11e plek blijft een sterke prestatie, ook door de hoge handicap van de sloep.

Heren Krom roeien hun tweede zaterdag heat in de stromende regen.
Heren Krom roeien hun tweede zaterdag heat in de stromende regen.

Een sterke prestatie kwam van de Heren Krom, die in d’Isela in elk rondje sneller waren. Op zondag doken ze zelfs onder de 42 minuten. Over drie rondjes roeide het team de 2e tijd van hun klasse Heren 1. eindigden de Heren Krom op een knappe 14e plek.

Winterstop
MPM was de laatste race van 2016, maar getraind wordt er nog wel op de IJssel tussen Zwolle en Hattem. Dat duurt totdat de sloepen voor onderhoud op het droge gaan. Eind februari verwacht de vereniging weer te roeien. De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is in april in Weesp.