De IJssel af

HJBE14080351005-08-2014 Het is zondag 3 augustus, even voor tienen, als we met de Voorganck van wal steken in de Marshaven van Zutphen. Elf roeiers die elkaar afwisselen: 9 van sloeproeivereniging Hattem Roeit (dames & heren Voorganck) en 2 gasten van roeiteam Veiligheidsregio IJsselland. Het idee: de IJssel afzakken van Zutphen naar thuishaven Hattem, 50 km op een mooie zomerse zondag op de mooiste rivier van Nederland. In 2012 deden we dat met d’Isela, nu met onze kuikensloep.

Date bij Deventer

Als een schoolreisje zijn we met de trein naar Zutphen gekomen, door een troosteloze afbraakwijk naar de haven gelopen. De sloep is een dag eerder al gebracht. De weersvoorspellingen zijn goed, de zon schijnt volop en dus is er volop gesmeerd met zonnebrand. Hoewel het de knieën van Din niet zal helpen. Met af en toe een koel briesje en een stevige stroming mee, belooft het een mooie dag te worden.

Op naar Deventer. Al snel passeren we de ruïne van slot Nijenbeek, blinkend in de zon. In de weilanden koeien en ooievaars. Op de rivier, die zich door prachtige Ravenswaarden bij Gorssel kronkelt, wemelt het van de beroeps- en pleziervaart. De rivier is hier smal, de golven deinen lang na. Bij bruggen en ponten wordt druk gezwaaid. Na de villa’s van Gorssel komt al snel de A1 in zicht, Deventer is vlakbij.

Via Twitter hebben we een date met sloepvereniging Daventre Portu en inderdaad, vlak voor de stad naderden kwamen we de Visbyvaarder. Gezamenlijk roeien we langs de bruggen en kades. Vanwege de jaarlijkse boekenmarkt is er veel publiek en krijgen we applaus vanaf de kant. Met de Visbyvaarder meren we na 18 km af in de Zandweerdhaven, waar we het splinternieuwe clubhuis bewonderen. Na een welkome sanitaire stop, worden we uitgezwaaid als we de IJssel weer op draaien.

Uitsmijter en een duik

De uiterwaarden zijn stil en groen, op de vissers en wat toeristen na. Zoals de brandweerboot die even langszij komt om Jeroen en Mathieu te groeten. Mathieu roeit trouwens voor het eerst – wat een vuurdoop! Meest ervaren kracht is Gerard, de onvermoeibare slagroeier op bakboord. Op stuurboord wisselen Harry, Herman en Jelmer af op slag en aan het roer. De rest ligt bij toerbeurt op boeg in de zon. Vooral Sander hangt de toerist uit, met bier, peuk en de lach aan z’n kont.

Bij Olst varen de speedboten, met en zonder waterskiërs) af en aan. Dat zorgt voor veel golfslag. Iets later dan gepland leggen we aan bij café IJsselzicht in Veessen. We hebben er 33 km op zitten. Oud-lid Aidan, die verhuisde van Hattem Roeit naar Daventre Portu, woont vlakbij en wacht ons op. Terwijl de uitsmijters en friet worden klaargemaakt, neemt een aantal roeiers een duik in de oude rivierarm. Na de lunch stappen we, met onze magen gevuld en nieuwe energie, weer in de Voorganck. Klaar voor het laatste stuk.

Bekend oefenwater

De zon brandt, de wind draait soms in ons nadeel. We drinken regelmatig, met de riemen op duwt de stroming ons scheef op de rivier die nu breed is zoals we hem kennen. De schoorstenen van de IJsselcentrale doemen op in de verte, we naderen de finish! Na aanmoedingen van fans bij Wijhe en Herxen, herkennen we ook de Peperbus van Zwolle. Bij camping Kromholt zijn we op bekend oefenwater, we weten dat het nog maar een paar kilometer is tot de thuishaven.

Rond vier uur roeien we de haven bij Hattem binnen. De vermoeidheid zat er bij de meesten wel in ook de zon heeft goed zijn werk gedaan, ondanks de zonnebrand. Bij de steiger is het tijd voor een koud biertje en nemen we de dag door. Iedereen heeft een geweldig leuke tocht gemaakt en er worden al ideeën geroepen om dit vaker te doen: misschien met meer sloepen, meer verenigingen, misschien de hele IJssel van Arnhem tot Kampen? Wij doen mee!

Bb: Gerard, Din, Barbara, Jeroen, Matthieu

Sb: Herman, Jelmer, Harry, Katja, Ineke, Sander