Sloeproeiers voor snelste tijd naar Zaandam

HJBE150404242

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit vooral Hattem als Zwolle, gaat op zaterdag 18 april in Zaandam voor de snelste tijd. Het dames- en herenteam in sloep d’Isela, die in hun vorige wedstrijd samen de snelste waren, roeien om de prijzen in het landelijke klassement.De sloep d’Isela behoort tot de snelste in het veld: bij de seizoenstart in Weesp twee weken geleden won de sloep de Schalkse Duoprijs voor de beste gezamenlijke tijd. “Dat was een goed begin van ons seizoen. Ook op de Zaan willen we een toptijd neerzetten”, zegt roeier Jelmer Krom. De wedstrijd in Zaandam is over 16 kilometer, vanaf de Chocoladefabriek van Verkade en langs de molens van de Zaanse Schans. In totaal verschijnen teams van de vereniging in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland. Teams van Hattem Roeit wonnen in 2014 regelmatig wedstrijden: in Zwartsluis, Muiden en bij ‘thuiswedstrijd’ de Zwolse Grachtenrace – die in 2015 plaatsvindt op 20 juni en opnieuw mee telt voor het Nederlands Kampioenschap.

Kennismaken op 25 april

Op 25 april kan iedereen mee varen met een sloep op de Zwolse gracht, als ‘roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk. De sloep Albatros, waarmee een herenteam van Hattem Roeit deelneemt aan de HT, pendelt ’s middags tussen het Rodetorenplein en het festivalterrein in Park Wezenlanden. Een aanrader voor wie de stad eens vanaf het water wil zien en zich wil laten roeien in een originele 65 jaar oude roeisloep.

 

IJssel en Zwolse gracht

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee verschillende sloepen op de IJssel: de kromhout whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van Hattem Roeit en vindt in 2015 plaats op 20 juni. In de aanloop naar deze wedstrijd zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.

 

Stoere teamsport

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Wie zelf wel eens wil weten hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan gratis kennismaken. Bij de kennismaking maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier.

 

Foto:
De Heren d’Isela leveren hun aandeel de Schalkse Duoprijs in Weesp op 4 april. . Foto Herman Engbers