snelle tijden in hete editie HT-roeirace

6-5-2016 HArlingen terschelling roeirace over de waddenzee. DAmes 'HAttem Roeit' IN Wijsseland. foto ...

De legendarische roeirace Harlingen-Terschelling vond vrijdag plaats onder de meest gunstige omstandigheden sinds jaren. De afstand van 33 kilometer over zee en de hitte waren de grootste uitdaging, ook voor de twee teams van sloeproeivereniging Hattem Roeit – met Zwolse en Hattemse roeiers. Beiden klokten een snelle tijd.

De HT-race is de Koninginnerace van het sloeproeien. Maar liefst 135 sloepen, begeleid door tientallen volgschepen, staken de Waddenzee over. Stroming, wind en golven waren in het voordeel van de roeiers. Maar de zon was heet en Terschelling bleef ver.

 

Snelle tijden
De Wijsselland, de Zwolse sloep van de Veiligheidsregio IJsselland, verbeterde de tijd van vorig jaar met maar liefst een half uur. Na 4 uur en bijna 4 minuten passeerden de zes dames de finish, gestuurd door Jeroen Haan, bevelvoerder bij de brandweer in Zwolle. Van de 38 damesteams eindigden ze als 18e. “Dat is een top prestatie”, zegt Haan. “De dames hebben laten zien dat ze ijzersterk zijn in deze loodzware race.”
In de HT-sloep van Hattem Roeit, d’Isela, roeiden dit jaar de Heren Krom (7 heren, 1 dame en stuurman Jelmer Krom). Zij doken onder de 3 uur: met 2 uur en 57 minuten roeiden de heren de 12e tijd. Door de hoge handicapwaarde van de snelle sloep eindigde het team als 55ste van 135 sloepen. “Heel tevreden, in omstandigheden waarbij veel teams snel konden zijn”, zegt Krom.

6-5-2016 HArlingen terschelling roeirace over de waddenzee. Here Krom in roeisloep d'Isela. foto ...

Weekend vol tradities
Op Terschelling werd genoten van het mooie Hemelvaartweekend. De roeiers van Hattem Roeit sliepen, zoals veel teams, op een schip in de haven van West-Terschelling: ze sloten aan op de Grote Beer, waar ook de buren van sloeproeivereniging Stad Kampen verbleven.
Na de race volgden de tradities elkaar op: barbeques, borrels, bungee-roeien (georganiseerd door de Kampenaren), de prijsuitreiking tijdens een uitbundig feest in de haven op zaterdag en de terugtocht met de slaapschepen over de Waddenzee op zondag. Plus een Zwols huwelijksaanzoek in een haven vol juichende sloeproeiers.